Ultrasonik kaynağın her seferinde aynı kalitede ve tekrarlanabilir olması için kullanılan hammaddelerin özelliklerinin çok iyi bilinmesi ve takip edilmesi gerekmektedir. Termoplastikler çevre şartlarından etkilenirler bu nedenle Sonikel Ultrasonik, kaynak projesini incelerken hammaddenin içine eklenecek katkı maddeleri de dahil olmak üzere çevre şartlarını da göz önünde bulundurur.
Bazı plastik hammaddelerin nem tutma oranları yüksektir. Bu tür hammaddelere “hygroscopic” denir. Özellikle naylon ve naylona göre daha az nem tutma özelliğine sahip polikarbonat gibi hammaddeler ile ultrasonik kaynak yapılacaksa dikkatli olunmalıdır. Bu tür hammaddelerden enjeksiyonda basılan ürünler, uygun bir ortamda depolanmalıdır. Mümkün olduğunda polietilen torbalarda bekletilmelidir. Nem oranı yüksek ürünler ile ultrasonik kaynak yapılmaya çalışıldıgında kaynak esnasında malzemeden çıkmaya çalışan buhardan dolayı eriyen noktalar düzgün olmayacak bu da zayıf bir kaynak tutunmasına sebep olacaktır.
Kalıp ayırıcı olarak kullanılan çinko, alüminyum ve silikon bazlı kimyasallar ultrasonik kaynak açısından çok uygun değillerdir. Ürünün yapısı gereği ille de kullanılması gerekiyorsa boyanabilir tipte (paintable grade) olanlar tercih edilmelidir. Ya da enjeksiyondan çıkan ürünler, kaynak öncesi sıvı deterjan ve su karışımı ile temizlenmelidir.
Yağ ve benzeri kaygan ya da yumuşatıcı özelligi olan kimyasallar moleküller arası sürünmeyi azalttıgı için ultrasonik kaynak kalitesini olumsuz yönde etkilerler. O nedenle bu tür kimyasallardan kaçınmak gerekir.
Plastik hammaddelere eklenen cam elyaf gibi malzemeler yumuşak termo plastiklerde ultrasonik kaynak kalitesini arttırır. Ancak oranı %10’u geçtiği zaman horn yüzeyinde aşınmaya sebep olurlar. Bu tür cam elyaf takviyeli ürünlerde sertleştirilmiş çelik ya da titanyum hornlar tercih edilmelidir. Katkı oranı %35’i geçtiginde sızdırmaz bir ultrasonik kaynak elde etmek mümkün olmayacaktır. %40’ı geçtiğinde ise ultrasonik kaynak elde etmek iyice zorlaşmaktadır.
Renk pigmentleri kullanılırken yağ bazlı olmayan tiptekiler seçilmelidir. Alev almazlıkla ilgili etken maddeler ise ultrasonik kaynak kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. O nedenle dikkatlice seçim yapılmalıdır. Sonikel Ultrasonik, özellikle hammadde seçimi konusunda müşterilerini bilimsel veriler doğrultusunda yönlendirmekte ve kaynak kalitesi konusunda gerekli denemeleri yaptıktan sonra kaynak olabilirliğini belirtmektedir.